A la cuina

La mongeta de Castellfollit del Boix es caracteritza per una baixa farinositat, baixa percepció de la pell i un sabor suau.

La mongeta de Castellfollit del Boix destaca pel seu alt valor sensorial i culinari. Aquesta varietat es caracteritza per tenir una textura molt cremosa, la pell poc perceptible i un sabor suau però intens. Des del punt de vista culinari, destaca per l’elevada presència de llavors senceres un cop acabada la cocció.

 

Destaca pel seu marcat gust de blat de moro i una lleugera aroma que recorda a la patata i combina perfectament amb botifarra a la brasa, cansalada, en truita i guisada amb ceba o bolets.

Propietats nutricionals

És un llegum que conté principalment hidrats de carboni complexes, de digestió lenta i que proporcionen energia durant tot el dia.

 

Aporta una quantitat important de proteïnes i té un alt contingut en fibra, que millora el restrenyiment, disminueix el risc de càncer d’origen gastrointestinal i afavoreix la sacietat.

 

És per tant, una important font de salut!

Com cuinar-la

Els cuiners i cuineres diuen

Mas de la Sala Sallent

Cassola de mongetes de Castellfollit amb papada de Palou

"Molt fàcil i agraïda de cuinar. Gens farinosa quan la menges, molt fina. Crec que el seu valor rau en el lloc on es conrea que és únic al món per la climatologia, la terra, i sobretot el saber fer de la seva gent al llarg del temps!!!"

— Ignasi Sala
Mas de la Sala @mas_de_la_sala masdelasala.com
Maspubills Vinyols i els Arcs

Saltejat de fesols de Castellfollit de Boix amb ceps de la Mussara

"És un fesol molt fi i poc farinós, aguanta molt bé els guisats sense desfer-se."

— Montse Queralt
Maspubills Ecorestaurant @maspubills
Ca la Maria Llagostera

Mongetes de Castellfollit del Boix amb mandonguilles de castanyola i salsa verda

"M’ha sorprès la seva finura, textura mantecosa i pell molt delicada"

— Martí Rosàs
Ca la Maria @calamaria restaurantcalamaria.cat
Capicua Cerdanyola del Vallès

Empedrat de mongeta de Castellfollit del Boix amb carbassa de Collserola, magrana, mató
i encenalls d'iberic

"Una mongeta que no coneixíem i que té moltes similituds amb una mongeta autòctona del Vallès, la de la Neu. De fàcil cocció, molt carnosa i gustosa! Com dirien a Mallorca, AIXÒ ÉS MEL!"

— Isaac Gómez
Capicua @cuinetescapicua restaurantcapicua.cat
Tast Menorca

Mongeta de Castellfollit del Boix amb suquet de sobrassada i calamarsets

"Sa mongeta, a part del seu sabor, és molt mantecosa, de pell super fina i al paladar es com una cullerada de mantega, es desfà pell i polpa. Cal destacar que no es desfà qual la bulls, cosa bastant comú amb ses llegums."

— Sílvia
Es Tast de Na Sílvia @tastsilvia estastdenasilvia.com
Eroles La Seu d'Urgell

Aligot de mongeta de Castellfollit de Boix i Pla del Cim amb botifarra a la ceba

"M'ha sorprès la pell tan fina que té, he fet una crema de mongeta i la pell s'ha integrat molt bé i no ha calgut ni xino ni passa puré."

— Salvador Maura
Mas d'Eroles @masderoles masderoles.com
Quinta forca Nulles

Mongeta de Castellfollit del Boix amb all i pebre de popets del Serrallo, carabassa, espigalls i rovellons confitats.

"Una mongeta fina, que es deixa coure amb facilitat. Organolèpticament adaptable a qualsevol guisat, ja que no perd el seu sabor i s’adapta perfectament als gustos. No es desfà."

— Xavi Fabra
Quintaforca @quintaforca quintaforca.cat
Pou de Beca Vall d'Alba

Mongetes de Castellfollit del Boix, amb sípia del Grau i safrà del Jiloca

"Ben bones, terses però tendres, amb la pell fina i poc farinoses"

— Nicolás Barrera
Pou de Beca @poudebeca poudebeca.com