La Mongeta

La mongeta de Castellfollit és autòctona del municipi de Castellfollit del Boix, no es troba enlloc més!

La varietat de mongeta de Castellfollit de Boix, de nom científic Phaseolus vulgaris L. i d’origen meso americà, dona llavors petites i aplanades, de color blanc i forma entre rectangular i ovoide. Es tracta d’una llavor i una planta de caràcters propis, segons estudis de la Fundació Miquel Agustí.

 

És un dels productes singulars catalogats pel programa Xarxa de Productes de la Terra i està inclosa en el Catàleg de les varietats locals d’interès agrari de Catalunya.

A més, hi ha dos projectes en els què s’ha treballat per la seva recuperació. Aquí hi trobaràs més informació.
L’Origen

Les mongetes es van domesticar fa molt de temps a mesoamèrica, i d’allí van arribar a la Península Ibèrica, donant lloc a la varietat de Castellfollit.

 

Conta la llegenda que la mongeta va arribar fa prop de 300 anys a Castellfollit del Boix dins del sac d’un mercader…que es va esberlar! 

 

Des de llavors els pagesos i les pageses d’aquest municipi les han cultivat any rere any i les mongetes s’han anat adaptant al sòl i al clima del municipi.

 

La primera cita de la presència d’aquesta mongeta a Castellfollit del Boix la trobem l’any 1787 de la mà d’un escriptor anglès, Arthur Young, en el seu llibre “Viatge per Catalunya”

 Amb el teu consum contribueixes a conservar una varietat d'interès agrari i fer front a la pèrdua de biodiversitat cultivada!

Com es planten les mongetes?

Les mongetes de Castellfollit es sembren cap al mes d’abril (a partir de Sant Marc) i es recullen a l’agost o setembre. Tot això, en funció de les condicions climàtiques, ja que cal una certa humitat i temperatura perquè la llavor germini. També és molt important que hi hagi disponibilitat d’aigua al sòl en el moment de la floració i que aquest període no coincideixi amb temperatures molt elevades.

Els passos que es segueixen són:

mongeta-plantada